◀ 2006Editie 20072008 ▶
Foto door Martenfgrupstra (onbewerkt geschaald)
onder licentie CC BY-SA 4.0 (zie menu item Licentie)
Ede Staal

Foto: Martenfgrupstra
CC BY-SA 4.0
Voor het eerst in het negenjarig bestaan van de Top 2000 werd besloten twee nummers te weigeren. Het ging om de christelijke band Hillsong United met Tell the World en het nummer 't Het nog nooit zo donker west, gezongen door Ede Staal. Dit laatste nummer stond al jarenlang op nummer 1 van de vergelijkbare lijst van Radio Noord, waar Radio 2-baas Kees Toering zijn carrière begon. De twee nummers dreigden de top 10 te bereiken door lobbyacties. Ard Mostert ontketende via e-mail en Hyves een grootschalige oproep om op Hillsong United te stemmen. Het Dagblad van het Noorden riep zijn lezers op om op het nummer van Staal te stemmen, waardoor er volgens de organisatie oneerlijke concurrentie ontstond. Volgens Toering kregen de beide nummers het jaar ervoor respectievelijk nul en een paar stemmen.

Veel groepen waar al lang voor gepleit was door fans kwamen dit jaar ook binnen. Onder andere Radiohead, Joy Division, Pearl Jam, Visage en The Clash verschenen in de lijst. Ook kwamen er in verhouding veel Nederlandstalige nummers binnen.
Bron/gebaseerd op: wikipedia.org (Top 2000)

Feiten en cijfers

In de Top 2000 van 2007 stonden hits van 896 verschillende artiesten (of samenwerkingen).
Er stonden 180 nummers in de lijst die er in de vorige editie niet instonden. Zoek de verschillen met eerdere edities hier.
De meeste nummers kwamen uit 1969, 82 in totaal.
De hoogste nieuwe binnenkomer was If You Were a Sailboat van Katie Melua, die kwam binnen op 101.

Kijk hier ook eens naar het aantal artiesten dat slechts 1x in de Top 2000 stond.
En in 2007 stierven er helaas ook weer een aantal artiesten, al hebben die niet allemaal de Top 2000 gehaald.


Meeste hits per artiest

  Tip je Facebook-vrienden!Tip je Facebook-vrienden!